Otrava jedem na slimáky

 

 

Pozor na otravy jedem na slimáky u domácích zvířat. Přichází letní období, zrají jahody a to je čas boje se škůdci na našich zahradách. Často sáhneme i po granulích proti slimákům (přípravek Vanish Slug Pellets) . Ty však obsahují vysoce toxický metaldehyd, který po pozření psem nebo kočkou způsobí ve většině případů jejich úhyn.
Jak se otrava projevuje? Zvíře krátce po pozření jedu začne být nek...lidné, třese se, je dezorientované, může zvracet (což je v tomto případě dobře – vyprázdní se obsah žaludku a nevstřebá se celé množství jedu). Postupně dochází ke křečím, které mohou vyústit až v zástavu dýchání. Pokud zvíře tuto akutní fázi překoná, může u něj dodatečně s odstupem několika dní dojít ještě k selhání jater.
Co dělat v případě pozření jedu zvířetem? Okamžitě vyvolat zvracení (např. podáním peroxidu vodíku) a poté do zvířete vpravit živočišté uhlí. Pokud už jedinec ale vykazuje příznaky otravy okamžitě vyhledat pomoc veterináře.
Co dělat jako prevenci? Abychom vůbec nemuseli tuto situaci řešit, optimální by bylo vůbec tyto přípravky nepoužívat (existují i výrobky, které jsou pro domácí zvířata relativně neškodné, tyto neobsahují výše zmiňovaný metaldehyd) a pokud už je využíváme, držet se pokynů výrobce (granule rovnoměrně rozsypat mezi řádky, nesypat na jedno místo hromádky, které jsou pro zvířata lákavější).