Otrava pyretriny a pyretroidy u koček

 

 

Velké množství insekticidních přípravků k hubení hmyzu a roztočů na rostlinách, ve skladech, ale i na zvířatech obsahuje přirozené pyretriny – látky získané z pylu kopretiny starčkolisté nebo jejich syntetické analogy – pyretroidy. Tyto účinné látky se nazývají různě, např. cypermetrin, permetrin, pyretrin atd. a mohou být často kombinovány s dalšími látkami. K otravám dochází zejména u zvířat mladých, kočky jsou mnohem citlivější než psi.
Otrava se projevuje 1 až 3 hodiny po použití přípravku. Sledujeme slinění, nevolnost a zvracení a poté následují svalové třesy, záškuby svalů a končetin. Může dojít až k úplné apatii a bezvládnosti zvířete a dechovým obtížím. Výjimečně může postižené zvíře i uhynout.
Jako první pomoc se doporučuje opakovaná koupel ve vlažné vodě a držení zvířete v teple, abychom zabránili dalšímu vstřebávání přípravku kůží. Pokud došlo k pozření nebo olízání přípravku okamžitě podáme živočišné uhlí a vyvoláme zvracení. Co nejrychleji vyhledáme pomoc veterinárního lékaře, který zvolí vhodnou následnou léčbu. Příznaky mohou odeznívat ještě dalších 48 hodin.
V případě ošetření zvířat proti vnějším parazitům proto volíme vhodné přípravky šetrné pro ten který druh či věkovou skupinu. Pro kočky jsou bezpečné především přípravky obsahující fipronyl, selamectin nebo imidacloprid.